Rå Biopark med forskning på biokull

Forretningsutvikler Anneli Hunstad i Rå Biopark og daglig leder Sigve Daae Rasmussen er svært fornøyd med at Forskningsrådet har innvilget søknad om SkatteFUNN for forskning på biokull.

Rå Biopark går nå i gang med et utviklingsprosjekt som skal bidra til en best mulig produksjon av bio-kull. Prosjektet støttes av Forskningsrådet gjennom SkatteFUNN-ordningen.

- Prosjektet vil gi oss nødvendig kunnskap om produksjon av biokull basert på ulike typer organisk råstoff. Det er ingen i bransjen som har klart å produsere høyverdig biokull av et så sammensatt organisk materiale som vi legger opp. Dette blir derfor et utrolig spennende utviklingsprosjekt, sier daglig leder Sigve Daae Rasmussen i Rå Biopark.

To produksjonslinjer
Rå Biopark skal ta imot matavfall fra husholdninger og næringsliv i 41 kommuner i nord, avfall fra oppdrettsnæringen og slam for å nevne noe. Totalmengden vil årlig ligge på rundt 60.000 tonn. Produksjon av vel 5 millioner liter flytende biogass er hovedproduktet, men biorestene som biokull, bio-pellets og klimanøytral CO2 vil også ha stor verdi.
  - Vi planlegger to produksjonslinjer for å sikre høy kvalitet både på biopellets og biokull. Biokull vil bli produsert i pyrolyseovn. Gjennom prosjektet vil vi få viktig informasjon, slik at vi kan endre produksjonen ut fra sesongvariasjonene i avfallet, sier forretningsutvikler Anneli Hunstad i Rå Biopark.

Banebrytende
- Det er svært gledelig at Forskningsrådet har innvilget søknaden vår gjennom SkatteFUNN. Verdien for oss på støtten er rundt 400.000 kroner. Det blir spennende å gå i gang med å kartlegge, analysere, teste og dokumentere en helt ny produksjonsprosess for biokull. For oss er det viktig at vi kan gjøre bi-produktene fra biogass-produksjonen så høyverdige som overhodet mulig, sier Daae Rasmussen.

Nødvendig kunnskap
SkatteFUNN-prosjektet skal gi oss nødvendig kunnskap om hvilke kvalitetskrav som må stilles til bioresten og egnetheten for produksjon av biokull. En spesielt interessant del av prosjektet er å kartlegge variasjoner på input til biogassanlegget over året, og i hvilken grad dette påvirker sluttproduktet. Prosjektet omfatter også småskala biogassproduksjon og analyse av bioresten, som vil tørkes og til slutt testes med produksjon av biokull under kontrollerte forhold, sier Daae Rasmussen.

Over 60 000 tonn
Sammenhengene mellom de ulike organiske avfalls-typene som vi tar imot og kompleksiteten i bioresten som går videre til pyrolyseprosessen, blir en viktig del av prosjektet.  
 - Rå Biopark vil motta organisk avfall fra mer enn 60 ulike leverandører. Det er derfor viktig å ha kontroll med innholdet, kvaliteten, variasjoner og prosessbarheten til det råstoffet som leveres inn til anlegget i Skibotn, sier Hunstad.
- Vi skal prosessere cirka 16 000 tonn biorest med 25 prosent tørrstoff, og har beregnet en årlig produksjon av biokull på godt over 3500 tonn. I nærområdet til anlegget er det lite landbruk som kan bruke bio-restvolumet, derfor har vi har behov for å ende opp med produkter som både kan lagres og utnyttes til mange ulike formål. Gjødselpellets og biokull har de egenskapene vi ønsker oss, og som åpner for et betydelig marked med økende betalingsvillighet, avslutter den engasjerte forretningsutvikleren i Rå Biopark.

Forrige
Forrige

Går sammen om viktig forskning

Neste
Neste

Bohemen ønsker seg biogass