Bærekraft

Vår visjon er å bidra til ei bærekraftig fremtid ved å ivareta energipotensialet og materialene i organisk avfall. Dette skal vi gjøre gjennom å produsere klimanøytral biogass til kjøretøy, biokull og flytende CO₂ - alle produkter som er nødvendig i det grønne skiftet.

Sirkulærøkonomi
Rå Biopark ønsker å utnytte organisk avfall på en så miljømessig god måte som mulig. Prosjektet har derfor lagt til grunn en sirkulærøkonomisk forretningsmodell, som skal skape ny verdi for kunder og nye inntektskilder for selskapet uten å ta ut nye ressurser.

Materialene fra det organiske avfallet holdes i verdikjeden lengre ved at bioresten videreforedles og sikrer at ingen ressurser forsvinner ut av verdikjeden. Anlegget tar i bruk velprøvd teknologi på en ny og innovativ måte.

Rå Biopark ønsker å bidra til det grønne skiftet og et mer bærekraftig samfunn. Nedenfor kan du kan lese mer om hvordan vi har vurdert vårt arbeid opp mot FNs bærekraftsmål.

Vår visjon er å bidra til ei bærekraftig fremtid ved å ivareta energipotensialet og materialene i organisk avfall

Mål 17: Samarbeid for å nå målene
Bærekraftsmål 17 sier at samarbeid må til for å nå målene.

Utredning av potensialet for produksjon av biogass i Nord-Norge har vært gjort siden 1990-tallet, men flere av prosjektene har stoppet opp fordi man hver for seg ikke har oppnådd stort nok volum.

Det unike med Rå Biopark er at seks avfallsselskap har slått seg sammen og ser verdien i at større mengder behandles på ett og samme sted. Selskapet har sikret seg råstoff til anlegget fra hele 41 kommuner og vil med dette sikre en effektiv prosess med stort miljøpotensiale.

Mål 8: Anstendig arbeid og økonomisk vekst
Bærekraftsmål nummer 8 sier at vi må fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle.

Rå Biopark omdanner avfall fra problem til nye produkter lokalt. Disse fornybare produktene skal brukes i hele regionen og bidra til økt verdiskapning og nye muligheter.

Ved å etablere avansert prosessindustri som videreforedler ressurser, bidrar Rå Biopark til å øke kompetansen i hele regionen. Etablering av denne type industri gir også grobunn for ytterligere forsknings- og utviklingsarbeid i samarbeid med universiteter og forskningsinstitusjoner.

Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Rå Biopark skal produsere 50 GWh flytende biogass, et klimanøytralt drivstoff som årlig vil erstatte 5 millioner liter diesel. Dette tilsvarer det årlige energiforbruket til 2500 husstander, og vil utgjøre 10 prosent av Norges produksjon av biogass.

Ved å tilgjengeliggjøre fornybart drivstoff som kan benyttes på busser, renovasjonsbiler og i annen transport vil man redusere den lokale miljøbelastningen i regionen. Nødvendig infrastruktur som fyllestasjoner for biogass skal etableres.

Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon
Rå Biopark er bærekraftig biogassproduksjon i Nord-Norge, med høyt fokus på lokal utnyttelse av avfallsressurser og produksjon av produkter som er helt nødvendig i det grønne skiftet i vår region.

Ved å utnytte biogass produsert av avfall spares miljøet to ganger. Kort fortalt slippes ikke metan ut i atmosfæren, slik det kan gjøre ved kompostering og annen organisk nedbrytning. I tillegg sparer vi utslipp fra forbrenning av fossilt drivstoff. Viktige ressurser som nitrogen og fosfor ivaretas også gjennom innovativ videreforedling av bioresten.

Mål 13: Stoppe klimaendringene
Klimaendringene vi står ovenfor nasjonalt og internasjonalt gjør at samfunnet er nødt å ivareta de ressurser som allerede tas ut, lengst og best mulig. Dette innebærer blant annet at vi er avhengig å se på avfallet vi produserer som ressurser, og ikke søppel, og utnytte disse på en bærekraftig måte.

For å kunne bekjempe klimaendringer må det nye løsninger til, og det må satses på nye industrielle systemer og endring i infrastruktur. Utnyttelsen av bioresten, ved å blant annet benytte pyrolyse for å fjerne mikroplast er en ny måte å tenke på.

Prosjektet vil gi tilgang til et klimanøytralt drivstoff, som igjen vil ha positiv påvirkning på vårt totale karbonfotavtrykk. Klimabesparelsen ved utskiftning av diesel som drivstoff er beregnet til å være på 13 300 tonn CO₂-ekvivalenter årlig. Produksjon av biokull vil også bidra til en ytterligere reduksjon av klimagassutslipp.