18 millioner i Enova-støtte

Daglig lede Harald Østbø i Rå Biopark sier selskapet er et langt steg nærmere realisering av den største miljøteknologiske satsingen i Nord-Norge, etter at Enova nå har støttet etablering av tre fyllestasjoner i Bjerkvik, Tromsø og Alta og innkjøp av 16 biler. Foto: Rå Biopark

- Dette er en fantastisk dag for oss. At Enova bidrar med nesten 18 millioner kroner i støtte til etablering av fyllestasjoner i Bjerkvik, Tromsø og Alta, og til innkjøp av 16 biler, gjør at vi er et stort skritt nærmere realisering av Rå Biopark.
Det sier daglig leder Harald W. Østbø i selskapet.
 - Dagens nyhet og signalene fra klima- og miljøminister Espen Barth Eide gir en god følelse for hovedsøknaden på 56 millioner kroner for etablering av selve biogass-fabrikken i Skibotn. Når Enova gir støtte til infrastrukturen, gir de også et signal om at de har stor tro på etableringen av biogass-fabrikken i Skibotn, og langt på vei bekrefter at dette er et bærekraftig prosjekt, sier jublende Østbø.

41 kommuner
Rå Biopark er et unikt prosjekt som vekker både nasjonal og internasjonal oppsikt. Nesten hele avfalls-bransjen fra Lofoten og nordover til Finnmark har gått sammen om etablering av det største miljøteknologiske samarbeidet i Nord-Norge noensinne. Matavfall fra husholdninger og næringsliv i hele 41 kommuner vil bli omgjort til biogass i et nytt og moderne anlegg i Skibotn.
I pressemeldingen fra Enova sier markedssjef Gunell Fottland at Enova støtter de som utvikler og tar i bruk ny teknologi, som vi alle trenger for å nå klimamålene.

Infrastruktur
Samhandling og ny teknologi er to viktige stikkord som de seks avfallsselskapene står bak.
- Nå får vi infrastrukturen på plass ved at vi får dekket 40 prosent av etableringskostnadene til de tre fyllestasjonene i Bjerkvik, Tromsø og Alta. Samlet støttebeløp er på 14,4 millioner. I tillegg har Enova støttet innkjøp av hele 16 biler med et samlet beløp på vel tre millioner kroner. Fem av disse er renovasjonsbiler og de øvrige krokløftbiler som skal transportere matavfall fra avfallsselskapene til Skibotn. Alle skal bruke flytende biogass som råstoff, fortelle Østbø.
 - På sikt vil det bli etablert mindre fyllestasjoner lokalt, slik at avfallsselskapene kan bruke biogass på biler som henter inn avfallet fra husholdningene og på maskiner på anleggene.

Grønt skifte
Med en vekst på to biler i året fra 2024, vil man ha nesten 80 langtransport-biler i drift på flytende biogass i 2035. Det tilsvarer et forbruk på 3 millioner liter diesel, og vil være et stort bidrag for å få gjennomført et grønt skifte i nord.
- Det ligger enorme muligheter i dette prosjektet, for vi snakker ikke bare om transport innad i regionen, men også ut i Europa. Det vil være fullt mulig å drive transport fra Roma til Hammerfest på biogass, forteller Østbø.
  Han har tidligere jobbet i Remiks og Iris, og leder nå avfallsbransjens «månelanding» i nord.

Fornøyd minister
Fyllestasjonene til Rå Biopark er tre av 14 stasjoner som får støtte fra Enova
- Når staten via Enova nå støtter 14 nye fyllestasjoner over hele landet, i tillegg til 120 nye biogasskjøretøy, betyr dette en betydelig styrkning av infrastrukturen rundt biogass i Norge. Dette er med på å bryte ned barrierer, og skaper en større etterspørsel av biogass. Vi ser nå en positiv utvikling i bruken av biogass i veitrafikken i Norge. Energi fra biologiske ressurser som matavfall, husdyr og matproduksjon er sirkulær økonomi i praksis og kutter utslipp av klimagasser, og er et viktig satsingsområde for denne regjeringen, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

 
 

Oversikt over støttebeløpene

Fyllestasjon biogass i Bjerkvik
4.799.600,-

Fyllestasjon biogass i Tromsø
4.799.600,-

Fyllestasjon biogass i Alta
4.799.600,-

Remiks Næring 3 krokløftbiler
480.400,-

Remiks Næring 3 avfallsbiler
690.400,-
       
Hålogaland Ressursselskap 3 krokløftbiler
480.400,-

Avfallsservice – 3 krokløftbiler
480.000,-

Lofoten Avfallsselskap – 1 krokløftbil
206.800,-

Reno Vest – 1 krokløftbil
206.800,-

VEFAS – 2 renovasjonsbiler
485.600,-

 
Forrige
Forrige

Fikk drømme-jobben

Neste
Neste

Avfalls-bransjens månelanding